‘Remake, Reuse, Recycle’, dat is waar de circulaire hub Teylingen voor staat.
OADB helpt mee de verbindingen te maken tussen scholen, opleidingen, jongeren en bedrijven die deze leus een warm hart toedragen. .
Onze grondstoffen raken op en we verspillen in onze huidige maatschappij heel veel waardevolle grondstoffen door de manier waarop we ontwerpen, produceren en consumeren. Dat kan anders. We werken toe naar een circulaire economie.
Het Circulair Ambachtscentrum Bollenstreek is een initiatief waarbij tal van samenwerkingspartners de komende twee jaar actief aan de slag gaan met hoogwaardig hergebruik en levensduurverlenging van producten en materialen. We werken in projecten samen met inwoners, onderwijs, makers of een combinatie van deze doelgroepen. We doen dat samen met een landelijk leernetwerk van andere ambachtencentra die door Rijkswaterstaat gefaciliteerd worden.
Een economie circulair maken, levert niet alleen een betere, duurzamere wereld op, maar ook banen, nieuwe verdienmodellen en nieuwe kansen voor mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt.
Daarom is het zaak om nu de samenwerking te zoeken. En we beginnen bij de doelgroep voor wie dit het meest van belang is: jongeren. In een circulaire economie ontstaan nieuwe functies en beroepen. En dat vraagt om andere vaardigheden en kennis. Denk bijvoorbeeld aan materiaalkennis, aan het herontdekken van ambachten en aan anders ontwerpen. Je ziet nu al dat er nieuwe opleidingen ontstaan om aan deze vraag te voldoen. Door als leerling tijdig kennis te maken met de aspecten van een circulaire economie, kun je betere afwegingen maken voor je vervolgopleiding.
Activiteiten en lessen
Max Kortenhorst, ontwerper en maker, heeft met leerlingen van Fioretti Hillegom gesproken over wat zij al weten wat de circulaire economie en waar ze meer van willen weten of leren. Dat is deels input voor een lesprogramma wat in september 2021 start. Maar om het echt onderdeel te maken van het lesprogramma zijn docenten van belang.
Op 30 juni komen 7 docenten van het Fioretti College en het Hoofdvaart College naar de werkplaats van Max bij Enz Remake. In deze grondstoffen hub gaan ze kennis maken met het voortraject wat nodig is om een materiaal te bewerken. Want als je werkt aan het verlengen van een levensduur zodat een materiaal wel 5 tot 7 keer mee kan, dan vraagt dat vooraf om keuzes. Waarvoor ga je het materiaal nu gebruiken en hoe ga je het bewerken zodat het ook een volgende levenscyclus kan maken? Bij Enz Remake werken ze aan high end producten. Dat wil zeggen: een product van zeer goede kwaliteit (en in dit geval ook een mooi design) Zo maken ze van oude treinvloeren nieuwe design producten. Docenten maken kennis met de mogelijkheden en kunnen dat ook integreren in hun lesaanbod in samenwerking met gast- en praktijlessen van Max.
Vanaf september starten een aantal lesprogramma’s op school en op de tijdelijke hub in Voorhout. Daar realiseren we begin juli en pop-up werkplaats tegenover de Milieustraat. In de pop-up werkplaats, die de komende 1,5 jaar blijft staan, kunnen groepjes leerlingen aan de slag. Bijvoorbeeld met:
- E-waste, het uit elkaar halen van apparaten en sorteren van materialen.
- Plastics, het leren kennen van verschillende soorten plastics en het ontwerpen van nieuwe toepassingen.
- Textiel, achtergrond van kledingindustrie en toepassingen van hergebruik
Daar komen in de loop van tijd nog andere onderdelen bij.
Door de samenwerking met andere steden die ook aan een circulair ambachtencentrum werken, hebben we ook toegang tot kennis en ervaringen in andere delen van Nederland. Dat maakt het mogelijk om gebruik te maken van bestaand lesmateriaal en van het netwerk. Maak er gebruik van!
Wie weet komen we zo tot een regionale tentoonstelling van circulaire producten gemaakt door jongeren begin 2022.
Ben je enthousiast, zie je kansen met je eigen lessen, heb je een vraag of leuke suggestie? Laat het weten aan het team OADB.
Wil je ons volgen: kijk op
Dit initiatief wordt mede gefinancierd door: Rijkswaterstaat, Gemeente Teylingen en maakt deel uit van de VANG-prijsvraag.
De samenwerkingspartners die mensen, kennis en materialen inzetten zijn: Onderwijs en Arbeidsmarkt Duin en Bollenstreek, Bollenstreekhout Coöperatie, De JoJo, Purely Handmade , Stichting Repair Cafe Teylingen, Gemeente Teylingen, Circular Customs, MareGroep en van der Hulst Bouwbedrijf.